♥ Silent Blogger ♥

★ ★ ★ ★ ★
Saturday, 5 January 2013 8:55 pm 0 Comment Laa ♥

As salam uolss..Jom terjah entry saya.. ~

 Jum Wat Cake Lapisan coklat  

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarahkatuh..

Selamat Malam korang semua.. okey..malam ney yaya just nak gtau je ramuan n cara-cara wat cake tadi tuu.. pape pun.. jangan risau..tak susah pun okey... bagi yang baru nak wat tuu.. x ape..ikut step by step okey.. gerenti jadi.. In shaa Allah..hopefully korang faham laa yer...  :) ~

Okey bahan-bahan yang kita perlukan adalah seperti Tepung gandum, gula , Soda bikabonat ,serbuk koko, Majerin , 2 coklat masak n 4 biji Telur.. korang just sediakan bahan-bahan ne dulu yer... ~

Okey..setelah mengetahui bahan-bahan yang kita perlukan tadi.. sediakan bahan untuk diadun lak.. sediakan 200 gram tepung gandum, 200 gram gula , 1  sudu soda bikabonat , 200 gram majerin , dan 4 biji telur..adun sebati bahan-bahan tersebut dalam pemutar sampai jadi gebu n comey jea ye.. ingat sampai jadi gebu n comey yer... ~

Lepas bahan-bahan tadi tuuu daa gebu n comey-comey belaka.. asingkan separuh daripada adunan tersebut dan kita labelkan sebagai A..dan tinggal lagi separuh saja di dalam bekas pemutar tadi dan kita  labelkan sebagai adunan B.. okey..sekarang masukkan pula serbuk koko dalam adunan pemutar B tadi n putar lagi hingga sebati yer.. :) ingat tau asingkan satu lagi tu..agar kita dapat 2 adunan.. ~

Setelah bahan-bahan yang kita putar tadi tu daaa benar-benar sebati.. masukkan ke dalam bekas pembakar kek secara berselang seli.. iaitu masukkan adunan B yang coklat itu ditindankan pula dengan adunan A secara selang-seli tau.. lakukan secara berulang hingga selesai.. ~

Akhir sekali...korang just masukkan jee laa kek korang tu dalam pembakar kek dan bakar jee selama 45 minit dengan suhu 190c okey.. :) tunggu la sampai masak.. n bila da masak nanti..korang sapu la kek korang neh dengan coklat masak tadi tu... sebelum sapu rata..jangan lupa cairkan dlu yer.. dan siap ratakan atas kek.. korang hias la kek dengan cream ke bunga ke or coklat rice.. that all.. hopefully info ne berguna n kek korang tuu menjadi.. jangan lupa post ckit nanti yer.. hoho ~ :)


 
Tadaaaa...kek daa siap...jum makan... hehe :) 


* Belum cuba belum tau..bila daaa cuba baru tau..umppp...sedapnyer..hehe..SELAMAT MENCUBA.. :)





Terima Kasih daun keladi, lain kali singgah laa baca story morry lagi.. ~
The Big Boss



As Salam n hello Chingu,
I'm Yaya ANS, 25 March 1993 ,
Sweet 20 n from Taiping, Perak..
Berusaha, Berjaya dan terus berbahagia
bersama impian dan cita-cita diri ini !

Find Us :

♥ Maaf, Saya sedang busy dengan tugas baharu sbg seorg pekerja yg ohsem ! Tinggalkan Note di Chat yea hihi ♥ !! ~

Let's Talk !









Appreciation


The Skin By : Mrs Af
Edited : Yaya ANS
Best Partner: Sue Suhada
Best Partner: Eyja Joe
Best Partner: Sue Suhada 2
Best Partner: Syafinah
Best Partner: Nisa

All rights reserved ® SITI ROHAYA FITRI.