♥ Silent Blogger ♥

★ ★ ★ ★ ★
Thursday, 9 May 2013 11:17 am 0 Comment Laa ♥

As salam uolss..Jom terjah entry saya.. ~

 Final Exam 

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarahkatuh..

Selamat Pagi yang indah n penuh dengan keberkatan ne..In Shaa Allah..menjalani hari-hari mendatang dengan penuh kesabaran dan penuh rasa komitmen yang tinggi.. hukhuk.. *Mencuba.. ;) It about Final Exam is around the corner yaya !!! are u ready ?? *not sure.. will be.. In Shaa Allah..start now I will busy with my preparation to sit for final exam.. huhu.. ooucchh, how fast the time walking ! ~

Busy ! Busy ! Busy Studying !! 

Cuba untuk membelek-belek buku n so ever on...*start nak study laa ne konon.. hihi.. selak punya selak...aishhhh..tido jer banyak..kiki... * berkorban skit masa tido tu yaya... adoiii laaa... time ne laa busy nak buka note...tengok note yang mana laaa agak-agak kuar exam..print note !! HAHA ! baru nak print.. terbaik laaa...nak exam baru nak prepare.. kiki... whatever ! yang nak study tuuu saya.. oky jer sbb dalam klas dah take note dah.. hehe..print just nak baca sepintas lalu.. *adakah ? hahaa... mb...

Nota n buku nee laaa segala bentuk yg akan slalu ditatap time exam !        
                                                                                    
Bila time exam nak datang singgah...hah mula laa diri ne kan terasa STRESS ! alahai..macam-macam benda walau kecil pun rasa stress giler.. hukhuk...asyik nak marah jer..mood pun x dak... *payah oo nak kawal stress neh.. study pnya study pasai neh pun still susah nak kurangkan.. ada masa gak laa kalau boleh pun nak kurangkan.. hukhuk..  tapi, In Shaa Allah..selesai je perkara yang wat diri ne stress..semua akan hilang tanpa dipinta.. *huh nampak tak betapa stress neh ibarat anasir jahat yang cuba memakan diri ?! hukhuk.. bila stress, kadang-kadang dengan orang pun boleh terasa bagai.. padahal orang tu kadang just nak melawak..nak sembang-sembang konon.. * cepat terasa hati plak.. tu la payah kalau tekanan melanda diri kan.. In Shaa Allah.. STRESS ne akan berakhir setelah tamatnya EXAM !!!! lamanya stress ne ehhh...  



Walau apa jua keadaan yang aku alami.. In Shaa Allah...aku akan cuba yang terbaik dalam final exams Sem 5 aku neh.. aku akan study baik-baik..fokus.sungguh-sungguh...ketepikan mana yang tak penting n macam-macam lagi.. target aku memang tinggi..In Shaa Allah..aku akan cuba capai.. tak kira laa macam mana cara sekalipun asalkan cara tu halal... sekali lagi.. HALAL !! ;) aku tak kan peduli lagi orang yang cemburu dengan aku sebab mark aku tinggi..aku akan jadikan tu adalah satu cabaran n penguat semangat aku untuk terus gapai kejayaan.. * pointer harus dinaikkan !! ini TEKAD...Moga Aku dapai capai target.. Aamiin Ya Allah..



Untuk kali neh target memang tinggi-tinggi belaka..dan berharap sangat-sangat dapai capai semua target tu..hukhuk.. *risau dalam hati... A+ mesti dalam genggam.. In Shaa Allah.. mampu atau tidak bergantung pada kesungguhan dan kekuatan diri dalam menghadapi situasi exam tu n jawab exam tu dengan baik dan cemerlang.. * harapan terlalu tinggi neh..hukhuk..moga dapat laa capai... Aamiin Ya Allah..


Dalam duk bersungguh-sungguh berusaha tu..jangan lupa yer berdoa...doa tu sangat penting..kerana ia adlah senjata orang mukmin sejati.. berdoa la kepada Allah walau apa jua yang berlaku...doa la diteguhkan iman, hati, takwa, kesungguhan, kejayaan kepada Yang Maha Esa.. Allah tu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang tau.. DIA suka hambanya meminta kepada-Nya.. kat bawah ne de doa..jum kita amalkan.. In Shaa Allah.. :) 

     Doa memulakan ulangkaji :
اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.


Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.” 

Doa selepas mengulangkaji : 
اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.


Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.” 

Doa Pada Hari Peperiksaan : 


Dicadangkan agar doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung: 
Ketika memasuki dewan peperiksaan :
وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا


Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”


Ketika menerima kertas soalan: 
قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي.


Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”  
Ketika sukar menjawab:
ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ.


Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”


Atau :
اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً.


Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”
Jika anda terlupa jawapan:


اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ.


Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku.” 

Doa Pengharapan :

Allahumma ya Allah..aku pohon keampunan Mu ya Allah.

Ya Allah !Aku adalah hamba Mu dan anak dari hambaMu. Ubun-ubunku berada diatas tangan Mu. Janganlah Kau tinggalkan aku dalam keadaan berhajat melainkan kau tunaikan hajatku, janganlah kau tinggalkan aku dalam keadaan bermohon melainkan Kau penuhilah permohonan ku.

Ya Allah! Aku bermohon kepada Mu. Jika dengan kejayaan didalam peperiksaan ini membuatkan aku lebih beristiqamah dalam menyampaikan agamamu,maka izinkanlah kejayaan tersebut. Jika sebaliknya,aku pulangkan segala – galanya didalam pengetahuanmu.

Ya Allah, Ya Tuhanku....Sesungguhnya engkau mengetahui setiap perkara yang berlaku dan Engkaulah yang berkuasa atas perkara tersebut...Aamiin Ya Allah... 




Okey laaa..pape pun...SELAMAT MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN !! moga dapat jawab dengan baik dan mendapat keputusan yang cemerlang.. In Shaa Allah.. Jangan lupa usaha, doa n tawakal kepada ALLAH SWT... Allah tahu yang terbaik untuk kita.. :)

GOOD LUCK YAYA !


Terima Kasih daun keladi, lain kali singgah laa baca story morry lagi.. ~
The Big Boss



As Salam n hello Chingu,
I'm Yaya ANS, 25 March 1993 ,
Sweet 20 n from Taiping, Perak..
Berusaha, Berjaya dan terus berbahagia
bersama impian dan cita-cita diri ini !

Find Us :

♥ Maaf, Saya sedang busy dengan tugas baharu sbg seorg pekerja yg ohsem ! Tinggalkan Note di Chat yea hihi ♥ !! ~

Let's Talk !









Appreciation


The Skin By : Mrs Af
Edited : Yaya ANS
Best Partner: Sue Suhada
Best Partner: Eyja Joe
Best Partner: Sue Suhada 2
Best Partner: Syafinah
Best Partner: Nisa

All rights reserved ® SITI ROHAYA FITRI.